Het verhaal van Chiel

Marcel Wijnstekers 17-06-22, Algemeen Dagblad, foto: Randy van Gameren

 

,,Wat was het mooiste moment uit je leven? Het is een vraag, die ik anderen in de Roze Salon regelmatig stel. De helft praat heel makkelijk, de andere helft luistert. Zij hebben nooit geleerd om persoonlijk te worden, omdat ze bang zijn om daarop afgerekend te worden.

 

Hoewel ik terugblik op een fijne jeugd, staat die periode toch in het teken van het onderdrukken van mijn gevoelens. Als jongetje, opgroeiend in de Amsterdamse grachtengordel, speelde ik veel op straat. Met voetbal mocht ik nooit meedoen, omdat ik het niet kon, dus speelde ik met de meiden. Vond ik geen enkel punt.

 

Ik kom uit een traditioneel protestants nest, met een ruimdenkende moeder en een conservatieve vader. ‘Ik ben in mijn billen geknepen door die nare homo’s op straat’, merkte mijn vader ooit op. Ik dacht dat homoseksualiteit niet mocht. Ik verbood mezelf om te kijken naar leuke jongens.

 

In mijn puberteit heb ik gekampt met zelfmoordgedachten. Ik vereenzaamde, wist mij geen raad met mijn gevoelens. Tijdens een jongerenvakantie in groepsverband zat ik in een openluchtvoorstelling. Toen legde het meisje dat naast mij zat haar hoofd op mijn schouders. Ik verkrampte helemaal en ben meteen weggelopen.

 

Pas aan het eind van mijn studietijd wist ik dat ik aan de slag moest met mijzelf. Na een vijfjaar durend traject bij een psychiater, die mij leerde om mijn gevoelens te omarmen, kwam ik pas echt uit de kast. Salomon uit Rotterdam werd mijn eerste liefde. We hebben alleen nooit een serieuze relatie gehad.

 

De liefde van mijn leven ontmoette ik in New York. Het was een mooie zwarte Amerikaanse biseksuele jongen. Hij was de eerste die zei: ‘Ik hou van jou.’ Maar in zijn omgeving en cultuur werd het hem ontzettend lastig gemaakt om homo te zijn. Mede daardoor strandde onze relatie.

 

Nadat ik mijn homoseksualiteit omarmde, heb ik dat de wereld laten weten ook. Toen, in de jaren 70 en 80, maar ook nu. Expres heb ik mannen op straat gezoend. Als er opmerkingen worden gemaakt, heb ik mijn reactie al klaar. Hoe zou jij het vinden om vanwege iets aan jou, waarmee je geboren bent, uitgescholden te worden? Als homo word je geboren en als homo sterf je.” 

X