De Bijenkorf schenkt Shirley een winterjas!

De donkere wintermaanden zijn in volle gang. De snerpende kou, de gure wind langs de hoge gebouwen in de stad zorgen ervoor dat mensen zonder vaste verblijfplaats nog verder voorover lopen om de koude te ontzien. Het leven op straat wordt weer zwaar. Wrijvend en blazend in de handen om ze nog iets beweeglijker te krijgen, begeeft Shirley zich door de straten van het centrum van Rotterdam. Turend naar de etalage van De Bijenkorf, aanschouwt zij de visuele opmaak voor Kerst 2020. Twee werelden in meters zo dichtbij, maar gevoelsmatig zo ver weg van elkaar. Maar is dat wel zo?

Shirley heeft sinds enige tijd onderdak in Humanitas De Steenplaat. Een plek waar onder andere mensen met een zwervend verleden een thuis vinden. Mensen die hun leven lang op straat leven, krijgen ook ouderdomskwalen. Misschien zelfs nog wel eerder dan jij en ik. Dan is het fijn dat een organisatie als Stichting Humanitas, de zorg en ondersteuning biedt, die zij net als anderen ook gewoon nodig hebben. Meer dan een uitzicht over de Maas vanuit een eenvoudige kamer in De Steenplaat heeft Shirley overigens niet. Eigen spullen heeft ze nauwelijks en ze heeft geen inkomen waarmee ze iets voor zichzelf kan kopen.

De Bijenkorf bestaat dit jaar 150 jaar! Het dubbele van Humanitas, die dit jaar 75 jaar bestaat. Wat een jaar vol feestelijkheden had moeten zijn, veranderde voor de winkel, die haar oorsprong kent vanaf 1870, in een jaar van ‘hoe overleven we deze crisis’. Een fikse uitdaging, die zij dapper tegemoet treedt. Ondanks deze overlevingsstand, hebben zij oog voor de kwetsbare mensen in de stad niet verloren en klopt hun maatschappelijk hart volop. Dat blijkt wel uit de samenwerking die het initiatief Handen van Humanitas en De Bijenkorf met elkaar zijn aangegaan.

“De Bijenkorf en Humanitas hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke missie; ieder mens is bijzonder”, vertelt Lot Defoort, manager services van de Bijenkorf Rotterdam. “Het verwennen van mensen zit in ons DNA”. Mensen die denken dat het coronavirus deze samenwerking stagneert, heeft het mis. “De Bijenkorf is De Bijenkorf en zoekt dus steeds naar datgene wat wel kan en daarom hebben wij besloten om per direct alle goederen die wij niet kunnen of mogen verkopen te doneren aan Humanitas, voor mensen die heel weinig of soms niets hebben.”

Een prachtiger gebaar zo rond de feestdagen kan De Bijenkorf niet maken. Al een aantal keren zijn volgeladen auto’s naar De Steenplaat gereden om de spulletjes te brengen. “Fantastisch gebaar van De Bijenkorf, hier zullen onze cliënten zo enorm blij van worden!”, aldus manager Anneloes Vlasblom van Humanitas De Steenplaat. Het geluk van Shirley kon niet op, toen zij de warme winterjas van de Bijenkorf aantrok. Haar oude, versleten jas was echt aan vervanging toe. Met dat sprankje blijdschap in haar ogen kijkt ze nu misschien wel heel anders naar die etalage, wanneer ze er weer voorbij wandelt.



X