Snoezelen harder nodig dan ooit!

Mevrouw Zegvaard neemt plaats in een fauteuil, waarna Samantha, de welzijnsmedewerker van de afdeling, de muziek van Ludovic Einaudi uit haar iPhone laat klinken. Een meegenomen difuser blaast een zoete geur de ruimte in. Met een knuffelhond op haar schoot en de ogen dicht, begint Samantha zachtjes over het hoofd van mevrouw Zegvaard te strelen. “Op deze manier voel ik verbondenheid en maak ik contact met haar. Een snoezelruimte is dus enorm belangrijk, zeker nu we in zo’n geïsoleerde tijd leven. Zo’n ruimte hebben we nu helaas niet. Het is mijn missie geworden dit voor onze cliënten te realiseren. De cliënten verdienen dit belevingsgerichte contact,” zegt ze stellig. 
 
Stichting Humanitas droomt al meer dan twee jaar over een snoezelruimte in locatie De Leeuwenhoek voor haar cliënten met dementie. Snoezelen is een noodzakelijke vorm van belevingsgerichte zorg voor mensen, die vanwege de beperking van hun aandoening een zeer laag vermogen hebben om te kunnen communiceren met de mensen om hen heen. In een wereld met corona is gebleken dat we elkaar nu juist zo ‘missen’. Minder bezoek, geen knuffel, geen kus op de wang en zelf geen hand. Hoe zou dat voelen voor iemand die leeft met dementie? Nog verdere isolatie? En wellicht meer onbegrepen gedrag? Je kunt je voorstellen dat zij juist diegenen zijn die dit nu het hardst nodig hebben. 
 
In Humanitas De Leeuwenhoek wonen mensen die behoefte hebben aan dergelijk zintuigelijk contact. Zo ook mevrouw Zegvaard (foto). Ruim 5 jaar woont ze op een afdeling voor mensen met dementie. Haar ineens blije ogen verwelkomen Samantha, de welzijnsmedewerker van de afdeling. Samantha komt vandaag bij haar langs voor een snoezel-sessie. Met een mandje met spulletjes aan haar arm neemt Samantha mevrouw mee naar een kleine opslagruimte achter de algemene woonkamer. De ruimte fungeert nu even als snoezelruimte. Zintuigen worden hier geprikkeld met licht, geur, tast en geluid. “Ik vind dit heel belangrijk voor onze ouderen, op deze manier maak ik contact met hen. Dat contact hebben ze altijd al, maar zeker in deze corona-crisis harder nodig dan ooit!”
 
Het ontwikkelen van een snoezelruimte is niet zomaar iets en kost ook wat. Het vraagt inzicht in dementie en vakmanschap. De snoezel-middelen zijn speciaal ontwikkeld voor onder andere mensen met dementie, zoals een sterrenwolk, waterwand, snoezel-meubels en een muziek-unit. Kosten €8500,00.
 
Vandaar de oproep van Handen van Humanitas aan iedere Rotterdammer en daarbuiten, te helpen dit mooie doel met Samantha en haar cliënten te realiseren. We willen je vragen een donatie te doen, zoveel en vaak als je wilt. Je kunt al doneren vanaf 1 euro, maar doe je een donatie van €15,00 of meer, dan ontvang je ook nog eens het mooie boek “Rotterdammers van Humanitas”. Een prachtig boek met bijzondere, leuke en soms confronterende verhalen van Rotterdammers en hoe levens soms kunnen lopen. Een bijzondere bijvangst dus.

Deel op social media!X